VoD diensten voor kids explosief gegroeid

Video-on-Demand (VoD) diensten die speciaal voor kinderen worden ontwikkeld zijn tussen 2012 en 2016 met 136 procent gegroeid. Nog geen vijf jaar geleden werden wereldwijd 74 VoD-diensten die zich deels of geheel op een jeugdig publiek richtten, eind 2016 waren dat er al 175. Dat blijkt uit een studie van marktonderzoeksbureau IHS Markit.

De sterke groei van het aantal mobiele devices om content zoals VoD mee te consumeren en steeds snellere breedband- en 4G-verbindingen maken deze groei mede mogelijk. Herkenbare voorbeelden als de tablet die vaak uitkomst biedt voor ouders op de zondagochtenden. Verder komt er steeds meer op kinderen gerichte online content beschikbaar, wordt het steeds eenvoudiger om te betalen en bestaan er steeds meer mogelijkheden om een specifiek kinderveilige online VoD-omgeving te creëren.

De doelgroep van de toekomst
Niet alleen VoD-only spelers zoals Amazon, Netflix en YouTube spelen in op de vraag naar specifieke jeugdcontent, ook veel lineaire tv-aanbieders hebben hun VoD-aanbod hiermee uitgebreid. Niet alleen omdat de kinder kanalen op televisie vaak worden ingezet als een virtuele ‘babysitter’, maar ook omdat kinderen vaak nog minder loyaliteit hebben opgebouwd jegens bepaalde ‘merken’. Dit is waarom VoD-aanbieders duidelijk meer diensten voor deze jeugdige doelgroep maken. Het zijn tenslotte ook in hun afnemers van de toekomst.

Het grootste aantal kinderspecifieke VoD-diensten is in West-Europa te vinden (65 eind 2016). Azië-Pacific staat op een tweede plek met 52 diensten. Zo’n 90 procent van alle VoD-diensten voor kinderen is ook via mobiele devices beschikbaar, terwijl een derde zelfs alleen via mobiele devices te consumeren is. Abonnementsgebaseerde diensten zijn goed voor 51 procent van het totaal, gevolgd door gratis VoD-diensten met 26 procent. De rest bestaat uit freemium- of transactionele diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *