Is transformatie van RTL nu echt gaande?

De RTL Groep maakte ogenschijnlijk goede resultaten bekend over het tweede kwartaal. RTL Groep leek redelijke resultaten te tonen over het tweede kwartaal van 2017. Er was geen reden voor de Bertelsmann-onderneming om de outlook voor 2017 aan te passen. Het kondigde aan een dividend uit te keren en oefent de nog lopende call optie uit waardoor advertentiebedrijf SpotX een 100%-dochter wordt

.

Maar er is wel degelijk een probleem, zoals bijna alle broadcasters inmiddels erkennen. Zo waarschuwde ProSiebenSat.1 voor een tegenvallend Q3 en Disney-onderdeel ABC gaat 10% kosten besparen. Winst van marktaandeel en diversificatie staan daar tegenover. RTL lijkt in te zetten op een versnelling van de transformatie tot een Total Video bedrijf. De groei geeft wat financiële armslag maar kan niet verhinderen dat de transformatie zorgt voor margedruk.

Het probleem is bekend: het traditionele TV-kijken neemt af, met alle gevolgen van dien voor de bijbehorende reclame-inkomsten. Ook in Nederland hebben we deze trend al geruime tijd in het vizier. Negatief voor de grote broadcasters is daarbij dat kleinere partijen een opmars maken. Denk aan relatieve nieuwkomers zoals XITE en Vice, aan de meer gevestigde partijen zoals Discovery, aan het nieuwe licentiemodel van Fox in Nederland en aan operator-kanalen zoals Ziggo Sport. Sport, vooral voetbal, speelt hierin een grote rol.

Het is niet zo dat we minder kijken. We kijken alleen gemiddeld 140 minuten per dag, inmiddels 62% van onze tijd, niet meer ‘traditioneel’ naar lineaire zenders.

De opkomst van VOD-partijen zoals Netflix en Amazon Prime Video en recent Facebook Watch. De opkomst van broadcastplatforms zoals NLziet (Nederland), Stievie (België) en Hulu (VS). De uitbreiding van dergelijke OTT-diensten met live TV, zoals bij de broadcastplatforms maar ook bij YouTube TV en Facebook Watch (VS). Daarnaast geven de categorieëen sport, nieuws en entertainment nieuwe kansen aan uiteenlopende spelers zoals Amazon, Twitter en TMG Vandaag/VNDG.

En dan nu de content. Waar dit lijken nog steeds de winnaars van het de oude waardeketen. Netflix is een goed voorbeeld. Het bedrijf investeert in toenemende mate zwaar in de content die zij op haar platform uitzend. Ruim 5 miljard dollar in 2016, 6 miljard in 2017 en 7 miljard in 2018. Dit is geen ‘shooting from the hip’ van Netflix. Het weet op basis van haar data exact te voorspellen wat nieuwe ‘hitshows’ kunnen zijn. De hoeveelheid content neemt dus alleen maar toe. Tegelijk verschuiven de inkomstenbronnen van advertising naar abonnementen (en mogelijk transactionele/PPV inkomsten).

RTL kon een omzetstijging rapporteren van maar liefst 8,8 procent in Q2 2017. In grote lijnen had de groei vier bronnen:

  • Winst van marktaandeel in Duitsland en Frankrijk. Dat leidde tot een omzetgroei van resp. 4,8 en 1,5 procent. Samen bepalen zij 55 procent van de omzet. Vorig jaar was dat nog 57 procent.
  • Groei van de inkomsten voortkomend uit de uitzendrechten (wholesale fees van operators) en digitale-advertentie-inkomsten.
  • FremantleMedia (productie en distributie), dat een groei realiseerde van 35 procent. Het is goed voor 23 procent van de omzet (vorig jaar 19%).
  • Overige, waaronder de (internationale) digitale activiteiten vallen maar ook Hongarije, Kroatië en Spanje. De groei bedroeg 11 procent. De omzetbijdrage was 9 procent, net als een jaar geleden.

De malaise op de traditionele advertentiemarkt komt tot uitdrukking in de bijdrage ervan aan de groepsomzet: 48,7 procent in H1 2017, tegen 50,6 procent vorig jaar. De groep schat de marktgroei negatief voor bijna alle landen (behalve Spanje), waarbij de krimp het grootste is in Kroatië (-8,9%), België (-8,3%) en Nederland (-6,2%). Dit wordt opgevangen door het marktaandeel te laten groeien in een aantal landen (Duitsland, Frankrijk, België, Kroatië), maar niet in Nederland, Spanje en Hongarije. RTL kijkt hierbij overigens naar haar belangrijkste doelgroep, de categorie 20 to 49 jarigen.

Het winnen van marktaandeel is geen duurzame bron van groei en daarom stelt RTL daar diversificatie tegenover. Noodgedwongen versnelt de onderneming zijn transitie naar Total Video bedrijf, rond broadcast, content en digital. Men doet dat zowel autonoom als door overnames, bijvoorbeeld in advertentietechnologie (SpotX en Smartclip), VOD en VR (Inception). De timing is gunstig: de groei geeft wat financiële ruimte, en de transformatie kost immers geld. Toch dalen de marges over een breed front. De EBITDA-marge van de groep was in Q2 2017 23,0 procent, vier punten minder dan een jaar geleden.

RTL Nederland behaalde in Q2 2017 3,9 procent minder omzet door dalende advertentie-inkomsten en een verlies van marktaandeel. De EBITDA daalde met 30 procent door investeringen in diversificatie. Het totaal aantal pageviews van alle websites, apps en YouTube-kanalen was 1.017 miljoen, een groei van 38 procent jaar-op-jaar. Videoland zag zijn abonneebestand sinds eind 2016 met 40 procent groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *